Online je scheiding regelen: ‘Het is nu te juridisch’

Scheiden is duur en achteraf is niet iedereen tevreden met de afspraken, zegt ondernemer Kaspar Scheltema (48) uit Hazerswoude-Rijndijk. Met platform Uitelkaar.nl wil hij dat veranderen. ,,Scheiden is lastig en heeft een enorme impact op je leven.”

Het platform is absoluut niet ontwikkeld zodat stellen snel kunnen scheiden, benadrukt de inwoner van Hazerswoude-Rijndijk. Wel denkt hij dat een scheiding makkelijker en sneller kan worden geregeld via zijn website. Sinds die in september live ging, zijn er al meer dan honderd zaken aangebracht. ,,Met mijn bedrijf Justice42 probeer ik de toegang tot het recht te vereenvoudigen en het gebruiksvriendelijker te maken. Nu is dat te juridisch”, zegt Scheltema, die bij KLM werkte voor hij zelfstandig ondernemer werd. Ook daar hield hij zich bezig met innovatie.

Op Uitelkaar.nl moeten beide partners een flinke vragenlijst doorwerken om tot afspraken te komen. De partners kunnen dat in hun eigen tempo doen en ook zelf kiezen waar ze mee beginnen: de verdeling van spullen, het huis of de regeling rondom de kinderen. Ook moeten partners nadenken over iets positiefs over hun ex-partner. Op die manier wil het platform vechtscheidingen voorkomen.

,,Als alle antwoorden zijn ingevuld, kijken advocaten naar de gemaakte afspraken”, vertelt Scheltema. Voor 425 euro per persoon kan een scheiding worden afgerond. ,,Op een andere manier kost een scheiding zo maar 2.500 euro, bij vechtscheidingen loopt dat bedrag op tot wel 10.000 euro.” De raad voor de rechtsbijstand heeft het platform goedgekeurd.

Nazorg

Scheltema wil nu dat zijn site landelijke bekendheid krijgt. Er is ook een landelijk netwerk van advocaten bij het platform aangesloten. ,,Het moet zo zijn dat je – als je aan scheiden denkt – aan uitelkaar.nl denkt. Uiteindelijk wil ik het systeem zo bouwen dat we ook nazorg kunnen bieden. Wij denken veel meer vanuit de klant, dat gebeurt volgens mij te weinig in de juridische sector. Advocaten komen zo goed als mogelijk voor hun cliënt op. Maar het is wel zo dat hoe langer een zaak duurt, hoe meer advocaten eraan verdienen.”

Via de website kun je gratis een test doen of je scheiding via de site geregeld kan worden. Vervolgens betaal je 75 euro per persoon om de eerste afspraken vast te leggen. ,,Soms zijn er tijdens het proces stellen die besluiten het toch nog samen te proberen. Natuurlijk levert me dat geen geld op, maar ik ben er wel erg blij mee.”

Bron: AD, Annemiek Brandriet,